5/21釜炒り茶つくり

茶摘み~まぶしい新緑の中で
茶摘み~まぶしい新緑の中で

去る5月21日(月)、秘密^-^)の場所にて、地主さんのご好意で

茶摘をさせていただき、釜炒り茶作りをしました。

私たちは毎年、キッズ・キッチンで提供するお茶を

自分達の手で作っています。

今年は気候が寒かったこともあり、

例年より10日ほど遅い茶摘となりました。

予報はあやしかったのですが、当日は雲ひとつない快晴! 

 

暑いぐらいの日差しの中、メンバーとお誘いしたお友達、それから、 今回は町の語り部さんお二方といっしょに、

お茶名人の倉谷さんのご指導の下、1年分の釜炒り茶を作りました。

新茶を釜で炒ります
新茶を釜で炒ります

ここで小浜に古くから伝わる釜炒り茶の作り方をご説明

  1. 釜で炒り、むしろの上でもみます。(結構、これが重労働、みんなで交代しながらの作業となります。)
  2. もんだ茶葉をもう一度釜に戻して炒り直し、さらに、むしろにあけて、もう一度もんでから干します。
  3. 1週間ほど陰干して、薫り高い釜炒り茶が出来上がります。
むしろの上で炒った茶葉をもみます
むしろの上で炒った茶葉をもみます

毎年感じることですが、新茶を炒っている時のいい香り!

なんともいえません!

ブログに香りをのせられないのは、本当に残念です。

 

それから、お昼には4月に研修に行ったあばん亭さん(詳しくは研修時のブログでどうぞ)のお弁当をいただきました。

ご飯が大豆入りの茶飯という、お気遣い、本当に嬉しくもちろん美味しくいただきました! あばん亭さん、毎年ありがとうございます!

もちろん、お弁当時には、できたての釜炒り茶もいただきました。あ~幸せ!

 

今年は、全員で15人ほどで茶摘をしましたが、キッチン・スタジオではゆっくりお話をする間もない

メンバー同士で、いろいろ話ができるのも茶摘の楽しみです。

 

また、毎年、茶摘に参加してくれるメンバーのお友達もいらっしゃいます。

今回お誘いした方の中には、キッズ☆サポーターとしての活動に 今年度から参加してくださるという方が

いらっしゃいました! こんな交流のなかで、新しい出会いがあるのは幸せなことです。

 

みなさん、キッチンにお越しの際には、ぜひ、私たち手製の釜炒り茶を楽しんでください。

みなさまのお越しをお待ちしています。

以前はふつうにご家庭で見られた茶葉ですが、今では珍しい(?)急須の中で茶葉が広がった様子を子ども達に見てもらっています。)

 

コメントをお書きください

コメント: 15
  • #1

    Cyndy Maly (水曜日, 01 2月 2017 12:24)


    Just want to say your article is as amazing. The clearness in your post is just great and i can assume you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

  • #2

    Tasia Truss (水曜日, 01 2月 2017 13:47)


    hello!,I like your writing very much! proportion we keep in touch more about your article on AOL? I need a specialist in this area to solve my problem. May be that's you! Having a look forward to peer you.

  • #3

    Angella Provenza (土曜日, 04 2月 2017 11:36)


    Hey would you mind letting me know which hosting company you're working with? I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

  • #4

    Lee Dowless (日曜日, 05 2月 2017 01:38)


    I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

  • #5

    Catherina Mcqueeney (日曜日, 05 2月 2017 09:47)


    We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with useful information to work on. You have performed a formidable job and our entire group will probably be thankful to you.

  • #6

    Dewey Magby (日曜日, 05 2月 2017 17:39)


    Thanks for sharing such a pleasant thinking, post is good, thats why i have read it completely

  • #7

    Fae Brune (月曜日, 06 2月 2017 00:42)


    Very soon this website will be famous amid all blog people, due to it's pleasant posts

  • #8

    Teofila Needleman (月曜日, 06 2月 2017 02:32)


    Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article and the rest of the site is also really good.

  • #9

    Ji Pasko (水曜日, 08 2月 2017 16:22)


    Wonderful article! That is the kind of information that are meant to be shared across the net. Disgrace on Google for now not positioning this publish higher! Come on over and seek advice from my web site . Thank you =)

  • #10

    Flo Griffie (木曜日, 09 2月 2017 02:45)


    Hi there, I discovered your website by means of Google even as searching for a similar subject, your web site came up, it appears good. I've bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, just became alert to your blog through Google, and located that it's truly informative. I am gonna be careful for brussels. I will be grateful if you proceed this in future. Lots of people will probably be benefited out of your writing. Cheers!

  • #11

    Mitsue Gagne (木曜日, 09 2月 2017 04:20)


    You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I'm looking forward for your next post, I'll try to get the hang of it!

  • #12

    Wendie Flore (木曜日, 09 2月 2017 13:32)


    Attractive portion of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts. Anyway I'll be subscribing on your augment or even I achievement you get admission to persistently fast.

  • #13

    Darlene Ogilvie (金曜日, 10 2月 2017 02:39)


    Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. An excellent read. I'll definitely be back.

  • #14

    Ezequiel Stamper (金曜日, 10 2月 2017 10:14)


    Fantastic site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I'd really love to be a part of community where I can get feedback from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

  • #15

    Kelle Kellems (金曜日, 10 2月 2017 13:30)


    After going over a number of the blog posts on your blog, I honestly appreciate your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my website too and let me know what you think.

このHPについて

このHPは私たちの活動広報を目的としています。

私たちは常時活動しておりませんので、ご了承ください。

ご意見・ご質問などはお問い合わせフォーマットからどうぞ。定期的に確認し、当HP上に回答、または個別にご連絡させていただきます。   

お問い合わせ

SNS発信

LINE ID @HEU7926H